Bille August er tilbage på det ”store” lærred!

Anmeldt af: Susanne Schatz

Det episke kærlighedsdrama efter Henrik Pontoppidans samtids- og udviklingsroman fra 1898-1904 ”Lykke-Per” omhandler det stadigvæk aktuelle tema om stræben efter et godt liv på basis af en problematisk barndom!

Peter Sidenius´ optagelse på ingeniørstudiet synes at være et afgørende skridt mod en bedre fremtid. Men samtidig er det et brud med præstefaren, som ingen forståelse har for sønnens ambitioner. Studiet i København foregår uden mange penge på lommen, dog med intensivt arbejde på hans vision om et moderne energiprojekt baseret på vind- og bølgeenergi. Det lykkes ham at komme i kontakt med den rige, jødiske familie Salomon, hvor han møder interesse og støtte for projektet. Hans ihærdighed og stædighed fører til sidst også til at Jakobe, den ældste datter, falder for ham. Peters kaldenavn ”Lykke-Per” synes at blive forløst …

Bille August har før med succes filmatiseret store romaner, som fx Martin Andersen Nexøs ”Pelle Erobreren” (1987). Med et budget på 55 mio. kr. og et blandet hold af nye stjerner som fx Esben Smed og Katrine Greis-Rosenthal, suppleret af nogle kendte ”veteraner” som Tommi Kenter, Jens Albinus og Tammi Øst m.fl., lykkes det ham at forløse denne smukke og gribende historie, uden at blive for patetisk!

Stille og roligt bliver publikum præsenteret for de dybeste følelser af glæde, lykke, kærlighed, fortvivlelse og angst, selv om filmen ikke er særlig dramatisk, så bliver man ”fanget” på en intens måde og følger åndeløst hovedkarakterernes skæbne.

Filmen er en fin tids beskrivelse med mange nuancer, den er en fortælling om menneskeligt håb og om en ødelæggende fortid – og det bliver vist via fantastiske billeder og med meget velkomponeret musik i baggrunden!

Når jeg skal se en film på næsten 3 timer, har jeg ofte fornemmelsen om, at man godt kunne klippe 1 time eller en ½ time væk. Men ikke i dette tilfælde! ”Lykke-Per” synes aldrig at være for lang eller kedelig! Selve romanens historie, den måde filmen er lavet på, og ikke mindst skuespillernes autentiske præsentation fører til en helt klar anbefaling. Men et enkelt svagt punkt er at filmen springer mange år i hovedpersonernes liv, uden man præcist ved, hvor lang tid der er gået.

Men den film skal i hvert fald ses, og måske forlader man biografen med våde øjne

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: