Under Træet – Mørk komedie rammer plet

Anmeldt af: Jakob Schluckebier

Under Træet har premiere 5.juli 2018

‘Under Træet’, instrueret af Hafsteinn Gunnar Sigurðsson, er et komisk drama som fokuserer på forskellige familiers liv og problemer. Atli bliver smidt ud af sit hjem af sin kone Agnes, efter en uheldig episode omhandlende en privat video. Atli flytter herefter hjem til sin forældre, som har deres egen kamp med naboen vedrørende deres træ i haven, som skygger hen over naboens terrasse. Imens Atli febrilsk forsøger at finde sammen med Agnes igen, eskalerer nabostriden hos hans forældre og der er intet kneb der ikke bliver brugt.

‘Under Træet’ er en islandsk film, som starter ud med komiske undertoner og akavede situationer mellem hovedpersonerne. Filmen tager herefter en mørkere drejning og før man har set sig om, er det et vaskeægte drama der foregår på det store lærred. Transitionen mellem komedie og drama bliver udført i vellykket stil og man er ikke et sekund i tvivl om hvornår ”the point of no return” er nået.

Atli, spillet af Steinþór Hróar Steinþórsson, bliver smidt ud af sin lejlighed og lige lukt ind i nabostriden mellem sine forældre og deres utilfredse naboer. Han forsøger at finde sammen med sin kone igen, men dette bliver ikke modtaget med kyshånd og han tager derfor alternative metoder i brug for at genoprette sin familie.

Instruktøren Hafsteinn Gunnar Sigurðsson, som tidligere har instrueret film som ”Paris of the North” og ”Prince Avalanche”, er blevet spået som en af de nye og mest spændende instruktører fra Europa. Han formår at fange publikum med sine interessante karakterer, der viser sig fra sin bedste og værste side. Især Atli’s mor, Inga som er spillet af Edda Björgvinsdóttir, viser facetter fra hele følelsesspektret og man kan ikke lade være med at være grænseløst irriteret over de valg hun tager.

Filmen berør emner som misundelse, utroskab og koldblodighed, men i et kontrolleret omfang, som faktisk viser sig at fungere ganske udmærket. Den eneste tilsyneladende rationelle person i dette drama er Atli’s far Baldvin, som har en rolig tilgang til livet og vejen. Men alle har en vis grænse og selv Baldvin viser sig at have et bristepunkt. Dette er et gennemgående tema for ‘Under Træet’. At nå et punkt hvorfra man ikke kan gå tilbage.

‘Under Træet’ formår at balancere midt imellem drama og komedie, hvilket er en imponerende bedrift, taget filmens temaer i betragtning. Skuespillerpræstationerne er solide og man kan ikke undgå at krumme tæer hver gang der opstår en akavet scene på lærredet. Der er fin underholdningsværdi i ‘Under Træet’, som overraskede mig positivt.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: