Hereditary – Gennemgribende Gys Genopstår

Anmeldelse af: Jakob Schluckebier

Hereditary har premiere 28. Juni 2018

 En velkendt kunstner, Annie Graham, spillet af Toni Collette, mister sin excentriske mor med demens og burde være tynget af sorg, men føler sig i stedet lettet. Hendes mor var en ekstremt manipulerende person, som især var i kontrol af Annie’s datter, Charlie, spillet af Milly Shapiro, der føler sig meget påvirket af tabet af sin bedstemor. Efter dødsfaldet begynder Annie at udrede sin mors omfattende liv, hvilket får alvorlige konsekvenser for familien. Der er visse ting man arver fra sine forældre man ville ønske man ikke havde.

Filmen ‘Hereditary’ er Ari Aster’s debutfilm som filminstruktør og hvilken debut det har vist sig at være. Det er et forfriskende nyt tag på horror-genren og tilbyder gys i form af en klassisk, stemningsbetynget oplevelse. Der bliver ikke benyttet jumpscares til at producere skræk og rædsel hos publikum, hvilket man meget ofte ser i nyere gyserfilm. Filmen spiller herimod på en voksende utilpashed med undertoner af okkult gys, til at fange opmærksomheden hos seeren.
Man bliver grebet fra start af og filmen viser sig at være lige så nådesløs som den er fascinerende. Lange scener med fokus på karaktererne rammer dybt og fastholder ens opmærksomhed om man vil det eller ej. Mange af disse scener gør ikke brug af musik til at skabe stemning, men bruger i stedet de stærke skuespillerpræstationer til at opretholde publikums fokus.

Der er ikke kæmpestore Hollywood stjerner med i ‘Hereditary’, men det er bestemt ikke noget man ligger mærke til eller savner. Samspillet mellem skuespillerne er eminent og betagende, hvilket desværre er blevet en mangelvare inden for horror-genren.

Toni Collette leverer en nær perfekt præstation som Annie og man kan ikke lade være med at leve sig ind i hendes kamp for at redde sin dysfunktionelle familie. På trods af hendes bedste intentioner, er det tydeligt at der foregår mere under overfladen hos Annie på godt og ondt, des længere man bevæger sig ind i historien.

Om end det er en filmisk imponerende oplevelse man søger eller gyseligt gru i lange baner, er ‘Hereditary’ spækket med begge dele. Ari Aster sætter streg under en imponerende debut og hvis dette niveau kommer til at være hans standard, ser jeg meget frem til hans fremtidige projekter.
‘Hereditary’ er et en spektakulær filmoplevelse der bør ses af alle gyserfans.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: